© 2010-2016 hetzijnertwee.nl - eldoradomedia

Twee!! Het Zijn Er


banner 120x90.png
Twee!!

Zwangerschap

 

Omdat een tweeling zwangerschap iets meer complicaties met zich mee kan brengen dan een eenling zwangerschap sta je altijd onder controle van een gynaecoloog.

 

Daarnaast is het van belang om de groei van de tweeling goed in de gaten te houden. Het aantal echo’s zal daarom beduidend meer zijn. Verder zal er meer gekeken worden naar je bloeddruk, suiker, ijzergehalte, oedeem en eventuele zwangerschapsvergiftiging. Het is bovendien het beste om in het ziekenhuis te bevallen. Je kunt eerder moe zijn waardoor je vaak “gedwongen” wordt eerder te stoppen of i.i.g. te minderen qua werk.

 

Eventuele complicaties zijn:

 

Overmatig braken

 

Het is niet gezegd dat overmatig braken alleen bij een tweeling zwangerschap hoort. Het komt echter wel vaker voor. Het lichaam maakt met name meer van het zwangerschapshormoon HCG aan. Sommige vrouwen zijn hiervoor extra gevoelig. Het kan zelfs leiden tot uitdrogingsverschijnselen. In ernstige gevallen zal je worden opgenomen in het ziekenhuis om dit middels infuus weer aan te vullen. Daarnaast zijn er tegenwoordig gelukkig goede medicijnen tegen de misselijkheid, zonder dat deze schadelijk zijn voor de ongeboren kinderen.

 

IJzer, mineralen en vitaminetekort.

 

De groei van een tweeling gaat vaak samen met een tekort aan o.a. ijzer, mineralen en vitaminen. De tweeling trekt veel meer uit het lichaam dan een eenling. Het is goed om multivitaminen te slikken. Daarnaast zal er waarschijnlijk al snel extra foliumzuur alsmede ijzertabletten worden voorgeschreven.

 

Groeiachterstand

 

Dat tweelingen vanaf ongeveer 30 á 32 weken langzamer groeien dan een eenling is vrij gewoon. De oorzaak hiervan kan komen doordat er per kind meestal een kleinere placenta is. De placenta zorgt tenslotte voor de voedselvoorziening van de kinderen. Bij de geboorte weegt een tweeling vaak minder dan een eenling. Ziekenhuisopname is eventueel gewenst wanneer het zo mocht zijn dat, aan de hand van echoscopisch onderzoek, een of beide kinderen niet voldoende groeien.

 

Het verschilt erg hoe vrouwen de zwangerschap van een meerling ervaren. Wat dat betreft is er weinig verschil tussen een 'gewone' zwangerschap en een meerlingzwangerschap. Toch zou je kunnen zeggen dat een meerlingzwangerschap over het algemeen als vermoeiender en zwaarder wordt ervaren dan de zwangerschap van een eenling.

 

Vroeggeboorte

 

Soms vind de gynaecoloog het verstandig om eerder in te grijpen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk wanneer bij één of beide kinderen een grote groeiachterstand is. Meestal is de vroeggeboorte het gevolg van spontane voortijdige weeën. Doordat de baarmoeder overrekt wordt kunnen weeën eerder ontstaan. Bij vroeggeboorte praat men overigens over geboorte voor de 37 weken. Meestal wordt je ter observatie opgenomen in het ziekenhuis wanneer deze “dreiging” aanwezig is. Wanneer de tweeling al geboren wil worden voor de 35 weken zal men proberen de bevalling te remmen m.b.v. medicijnen. De tweeling kan o.a. last hebben van de darmpjes, temperatuur en de ademhaling. Het zuigreflex zal ook niet voldoende ontwikkeld zijn waardoor zelf drinken niet gaat. Deze kinderen komen dan ook terecht op de couveuseafdeling.

 


de enige echte zwangerschapspiercings

Zwanger? En heb je een navelpiercing?
Wij hebben de oplossing voor je!
Voorkom uitgroei en lelijke littekens.
468x60 gif banner