© 2010-2016 hetzijnertwee.nl - eldoradomedia

Twee!! Het Zijn Er


banner 120x90.png
Twee!!

Het ontstaan

 

Door nog altijd onbekende oorzaken is het mogelijk dat er spontaan twee eicellen bij een vrouw vrijkomen welke beide bevrucht worden. Daarnaast is de kans op een tweeling in zekere mate groter door erfelijkheid, de leeftijd van de vrouw, vruchtbaarheidsbehandelingen en zelfs het ras. Natuurlijk kan een tweeling ook ontstaan doordat uit één bevruchte eicel twee kinderen groeien. Zo ontstaat een eeneiige tweeling.

 

Vaststellen van een tweeling

 

Omdat het echoscopisch onderzoek tegenwoordig in het zorgpakket zit wordt de zwangerschap van een tweeling tegenwoordig bijna altijd vroeg ontdekt. Daarnaast zijn er andere indicaties welke kunnen wijzen op een tweelingzwangerschap:

 

  • Grotere uitzetting van de baarmoeder dan je op grond van de zwangerschapsduur zou verwachten.

 

  • Overmatig braken

 

  • Extreme moeheid

 

Het komt overigens nog maar zelden voor dat een tweeling pas tijdens de bevalling ontdekt wordt.

 

Eeneiig of twee-eiig?

 

Ongeveer tweederde van alle tweelingen is twee-eiig, eenderde is eeneiig. In de baarmoeder bevindt zich rond het vruchtwater een vruchtzak. Bij een twee-eiige (maar soms ook bij een eeneiige) tweeling zitten er altijd rond ieder kind twee vruchtvliezen. Het tussenschot tussen het vruchtwater van beide kinderen bestaat op deze manier uit 4 vliezen. Vroeg in de zwangerschap is het met echoscopisch onderzoek mogelijk een goede indruk te krijgen over de dikte en de vorm van het tussenschot tussen de vruchtzakken.

 

  • Eeneiige tweeling

 

Een eeneiige tweeling ontstaat uit één eitje, dat bevrucht is door één zaadcel. Ze hebben het zelfde geslacht. De genen van een eeneiige tweeling zijn volkomen identiek aan elkaar. Dit is dan ook de reden dat ze als twee druppels water op elkaar lijken.

 

De splitsing van de bevruchte eicel vindt meestal plaats tussen de eerste en de veertiende dag na de bevruchting. In de meeste gevallen is er zelfs al sprake van een tweeling voordat het vruchtje zich in de baarmoeder innestelt. Als de eicel zich pas na acht dagen splitst kan het gebeuren dat de foetussen met elkaar vergroeid raken. Zo kan er een Siamese tweeling ontstaan, waarbij de verschillende kinderen samen lichaamsdelen en/of organen delen. Gelukkig komt dit maar heel zelden voor.

 

Wanneer de splitsing vroeg in de ontwikkeling plaatsvindt, krijgt ieder kindje een eigen placenta (deze vergroeien echter wel weer vaak met elkaar). De kinderen zitten in een eigen vruchtzak.

 

Wanneer de splitsing iets later plaatsvindt, hebben beide baby’s samen één placenta. Ze delen tevens het binnenste vruchtvlies. Net als bij bij de vroege splitsing hebben ze wel ieder een eigen vruchtzak.

 

Het betreft in ieder geval een eeneiige tweeling wanneer het tussenschot niet uit 4, maar uit 2 lagen bestaat.

 

Bij een heel late splitsing, wat overigens weinig voorkomt, delen de baby’s zowel de placenta als de vruchtzak. Het is meteen duidelijk dat het hierbij om een eeneiige tweeling gaat. Deze vorm is echter zeer zeldzaam.

 

  • Twee-eiige tweeling

 

Wanneer er een dubbele eisprong plaatsvindt is er sprake van een twee-eiige tweeling. De twee eitjes worden apart van elkaar bevrucht door twee verschillende zaadcellen. Deze baby’s lijken vaak niet meer op elkaar dan iedere andere zus en/of broer. Het kan deels erfelijk bepaald zijn een twee-eiige tweeling te krijgen. Dit is bij een eeneiige overigens niet het geval!

 

Een twee-eiige tweeling heeft ieder een eigen placenta. Deze vergroeien echter wel vaak met elkaar al is dit niet altijd zichtbaar. Daarnaast hebben ze een eigen vruchtholte én een dubbel tussenschot.

 

Hier zie je een prachtige documentaire van National Geographic over het ontstaan van identieke tweelingen:


Ouders van Nu boxen 250x250