© 2010-2016 hetzijnertwee.nl - eldoradomedia

Twee!! Het Zijn Er


banner 120x90.png
Twee!!

Bevalling

 

Bij de bevalling van een tweeling is het tegenwoordig standaard om, onder leiding van de gynaecoloog, in het ziekenhuis te bevallen.

 

Of dit vaginaal of met keizersnee gebeurt hangt onder meer af van de ligging van de beide baby’s. Het is zelfs mogelijk dat de ene baby op de “natuurlijke” manier bevalt terwijl de andere met de keizersnee moet worden gehaald. Over het algemeen, wanneer de ligging van de kindjes goed is, verloopt een vaginale bevalling voorspoedig. De baby’s hebben meestal een lager gewicht waardoor het persen minder lang kan duren.

 

De reden van een ziekenhuisbevalling zijn de eventuele risico’s welke op kunnen treden. Deze zijn vaak iets groter dan de risico’s bij een eenling. Als de baby’s samen één placenta hebben, worden ze beiden geboren voordat de nageboorte komt. Bij een aparte placenta is het mogelijk dat na de eerste baby de placenta komt, voordat de tweede baby volgt. Meestal komen echter eerst de baby’s en volgen beide placenta’s later.

 

Tijdens de bevalling controleert men de harttonen van beide baby’s nauwkeurig d.m.v. een CTG.

 

Houd er rekening mee dat de bevalling van een tweeling gemiddeld zo rond de 37e week van je zwangerschap zal gebeuren. Het is echter ook later mogelijk, al komt het niet vaak voor!

 

Voor de 37e week zijn de baby’s vaak nog niet helemaal volgroeid. Wellicht dat ze na de bevalling nog een tijdje in een couveuse moeten doorbrengen.

 

Je kunt overigens in de meeste ziekenhuizen al een kijkje nemen op de verloskamers of een informatieavond bezoeken. Informeer hiernaar bij jouw ziekenhuis.

 

Als tip geven we je graag nog mee dat iedere bevalling heel persoonlijk is. Ieders pijngrens is anders en bovendien is geen bevalling hetzelfde. Laat je niet gek maken door moeilijke verhalen van een ander. Beleven is ervaren, daar kan geen ander tegenop!